• Novinky

          • Štvorboj mladších žiakov
            • Štvorboj mladších žiakov

            • 3. 5. 2022 sme sa zúčastnili v Dubnici nad Váhom okresného kola vo 4-boji mladších žiakov. Z našich súťažiacich športovcov sa najviac darilo Eme Bučkovej, ktorá zvíťazila v behu na 60m.

              Srdečne blahoželáme.

          • Tanečné vystúpenie
            • Tanečné vystúpenie

            • Žiaci materskej školy a mladší žiaci základnej školy zažili 4. 5. 2022 netradičnú telesnú výchovu. V priestoroch telocvične rýchlo všetkých roztancoval  bývalý žiak Mário Luljak, ktorý vedie tanečnú školu Choreofactory. 

              Program bol pripravený na jednu vyučovaciu hodinu, začalo sa rozcvičkou a po predvedení nových prvkov nasledovalo precvičovanie krátkej choreografie. Nechýbala ani súťaž a v závere ako inak - odmeny. 

              Tešíme sa tejto miliej návšteve a veríme, že žiaci si aj touto formou nájdu cestu k športu a pravidelnému pohybu.

          • Exkurzia za vedou, technikou a poznaním
            • Exkurzia za vedou, technikou a poznaním

            • 16 študentov z 1. až 4. ročníka SOŠ IT, ktorí sa živo zaujímajú o vedu, techniku, prírodu a umenie, sa prostredníctvom Amavet klubu číslo 966 – Pöllö, pôsobiaceho v našej škole, vydalo v piatok 29. 4. 2022 na exkurziu do Bratislavy. Harmonogram ich cesty bol náročný, no podarilo sa pokryť všetky ich spomínané záujmy.

              Prvým bodom v pláne cesty bola návšteva Botanickej záhrady, ktorá je vedecko – pedagogickým pracoviskom Univerzity Komenského. Jednoznačne najväčší úspech mali expozície skleníkových skupín rastlín – kaktusový skleník, palmový skleník, či Viktóriový skleník, kde pri vysokej vzdušnej vlhkosti kvitli najrôznejšie exotické rastliny rastúce z pevnej pôdy, z vodnej plochy jazierka i epifyticky visiace z konárov stromov. V expozíciách vonkajších skupín rastlín bolo taktiež čo obdivovať. Priamo medzi rastlinami boli inštalované aj rôzne grafické diela.

              Časový harmonogram bol nabitý, tak aj keď neradi, museli študenti opustiť botanickú záhradu a vyšliapať do kopca, k ďalšiemu bodu ich programu – na Fakultu informatiky a informačných technológií STU.

              V botanickej záhrade aj cestou na FIIT sa viedla diskusia o možnostiach digitálnej fotografie aj s praktickými ukážkami fotografických práce s použitím rôznych objektívov a techník snímky. Makro, tele, zoom, rybie oko – praktické cvičenia na okolitej architektúre a flóre a žiadny z týchto pojmov už nie je záhadou…

              Po príchode do auly FIIT si ju študenti mohli pozrieť nielen z miest poslucháčov, ale netradične aj z pohľadu prednášajúcich. A opäť bol čas aj na vyskúšanie rôznych fotoobjektívov…

              V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU sa taktiež nachádzal hlavý bod programu – súťažná študentská konferencia Junior Internet. Študenti mali možnosť vidieť naživo prednášky ich rovesníkov a trocha sa s nimi aj porovnať. Naviac dvaja prednášajúci boli aj z SOŠ IT, takže im účastníci exkurzie mohli byť aspoň drobnou morálnou podporu.

              Spolu s ostatnými žiakmi a ich učiteľmi mali možnosť zúčastniť sa aj workshopov, ktoré boli sprievodným programom Junior Internetu.

              Na hlavnú stanicu v Bratislave sa účastníci exkurzie vracali až vo večerných hodinách, pričom do Trenčianskej Teplej dorazili po celom dni unavení, ale plní nových zážitkov, plánov a inšpirácie – budúci rok sa do súťaže Junior Internet chcú zapojiť aj oni...

               

              Odkazy na domovské stránky akcií a inštitúcií navštívených počas exkurzie:

              https://www.amavet.sk

              https://www.juniorinternet.sk/cms/

              https://uniba.sk/o-univerzite/fakulty-a-dalsie-sucasti/botanicka-zahrada-uk/zameranie-a-cinnost/

              https://www.fiit.stuba.sk

          • Junior Internet - úspech študentov SOŠ IT
            • Junior Internet - úspech študentov SOŠ IT

            • Po dvojročnej prestávke, kedy sa súťaž Junior Internet konala v on-line podobe, sa na konci apríla (29. - 30. 4. 2022) súťažiaci opäť stretli naživo, v priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Medzi prezentovanými prácami boli aj dva ocenené projekty žiakov 4.ATL zo Spojenej školy sv. Jána Bosca.

              Súťaž je tradične organizovaná Asociáciou pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), ktorá má svoj klub číslo 966 – Pöllö aj v Novej Dubnici. Súťažilo sa v 6 kategóriách, pričom práce našich žiakov boli prihlásené v kategórii Junior Web (Martin Vančo s projektom go-ride.sk) a Junior App (Roman Belka s projektom Belgate).

              Práca oboch autorov bola odmenená úspechom:

              - Roman Belka so svojim projektom získal cenu dekana FIIT STU,

              - Martin Vančo sa s projektom umiestnil na prvom mieste v kategórii Junior Web.

              Gratulujeme obom študentom a tešíme sa spolu s nimi.

               

               

          • Z rozprávky do rozprávky
            • Z rozprávky do rozprávky

            • Počas minulého týždňa sa priestory našej materskej školy zmenili na rozprávkovú krajinu. Pani učiteľky pripravili pre vaše ratolesti ako prekvapenie tému „Z rozprávky do rozprávky“.

              Spolu s deťmi sa preniesli do dávnych čias, za čias života na hrade, za čias princezien, princov, rytierov, hradných šašov, …

              Celý týždeň bol plný rozprávkových aktivít, hudby, tanca, súťaží.

              Každá šatňa prestavovala iný hradný priestor a deti aj rodičia mali možnosť absolvovať prehliadku jednotlivých "salónov". Šatňa Benjamínkov sa premenila na "Poľovnícky salónik", šatňa Šikulkov na "Hradný salónik" a šatňa Vševedkov na "Hradnú kuchyňu".

              Deti mali možnosť, priniesť si tiež krásne rozprávkové oblečenie a doplniť tak nádherné princezné na ktoré sa zmenili pani učiteľky.

              Radosť v očiach detí a nadšenie zo všetkých aktivít bola tá najkrajšia odmena pre organizátorov akcie. Ďakujeme každému, kto pomohol a akýmkoľvek spôsobom prispel.

          • Deň Zeme
            • Deň Zeme

            • Sviatok našej Zeme - 22. apríl, sme si pripomenuli viacerými akciami.

              Už včera popoludní sa deti zo školského klubu pustili do upratovania školského arálu a škôlkari sa boli pozrieť v mestskom zbernom dvore na to, ako sa triedi odpad. Dnes pokračovali v upratovaní starší žiaci - deviataci v širšom okolí školy. Naši najmladší - škôlkari sa vybrali zbierať odpadky do lesa. Po úspešne urobenej práci v prírode sa im dobre oddychovalo na ihrisku neďaleko lesa. Tretiaci sa o prírode učili na netradičnej Prírodovede. Vonku sledovali stromy a vtáčiky v ich príbytkoch, neskôr v triede lesné prostredie modelovali. 

              Upratovacie aktivity boli organizované v spolupráci s občianskym združením Upracme Slovensko, ktoré nám poskytlo vrecia, rukavice a dezinfekciu. 

          • Majsterka Slovenska z našej školy
            • Majsterka Slovenska z našej školy

            • Adriána Slováková, študentka tretieho ročníka nášho gymnázia, získala zlatú medailu a stala sa tak majsterkou Slovenska v karate - Kategória kata team U21. 

              Blahoželáme a prajeme veľa ďalších športových i osobných úspechov.

          • Zber papiera
            • Zber papiera

            • Pozývame vás zapojiť sa do Zberu papiera.

              Kontajner bude k dispozícii na parkovisku pri vstupe do materskej školy v termíne  26. 4. 2022 - 28. 4. 2022 ( utorok - štvrtok ) v čase od 14:00 do 16:00. Priniesť môžete noviny, kartóny a iný papierový materiál. 

              Veríme, že aj touto aktivitou vedieme deti k starostlivosti o životné prostredie a učíme ich triediť odpad. 

          • Spoločne dokážeme viac
            • Spoločne dokážeme viac

            • Upracme svet, upracme Slovensko, upracme okolie svojej školy.

              Pripájame sa k medzinárodnej iniciatíve, ktorá je ralizovaná vo viac ako 150 krajinách sveta. Náš projekt bude prebiehať dňa 21.4.2022. Žiaci a študenti s pomocou pedagógov, rodičov a vychovávateliek školského klubu upravia areál školy a širšie okolie. Zozbierajú odpadky a vyhrabú nahromadený neporiadok. Pri práci použijeme pomôcky - rukavice, vrecia a dezinfekciu, zabezpečené občianskym združením Upracme Slovensko.

          • Krížová cesta
            • Krížová cesta

            • Klaniame sa ti Kriste a dobrorečíme ti, lebo si svojim svätým krížom vykúpil svet.

              Počas pôstneho obdobia sme sa viackrát stretli a spoločnou modlitbou Krížovej cesty pripravovali na slávenie Veľkonočných sviatkov.

              18.3.2022 sa v Kostole sv. Jozefa Robotníka v Novej Dubnici modlili zamestnanci školy.

              4.4.2022 pripravili študenti pod vedením pani Hortovej animovanú Krížovú cestu spojenú s projekciou.

              12.4.2022 sa na školskom dvore s veľkým nadšením modlili škôlkari.

              Srdečne vás pozývame na ešte jednu spoločnú modlitbu - tentoraz netradične v prírode. Začiatok bude v piatok 15.4.2022 pri starom cintoríne v Kolačíne o 20:00.

               

          • Veľkonočné tvorivé dielne
            • Veľkonočné tvorivé dielne

            • Nedeľné popoludnie v miestnej Kultúrnej besede sa nieslo v duchu príprav na veľkonočné sviatky. Stretli sa tu tvorivé skupiny z rôznych organizácii, aby prezentovali svoju šikovnosť. Svoje zastúpenie mala aj naša škola pod vedením pani vychovávateľky zo školského klubu. Pani Anička Šedíková vedie v škole veľmi obľúbený krúžok Šikovných rúk. Deti si pod jej vedením pripravili rôzne jarné dekorácie a nechýbala ani sladká odmena. Vopred prichystané muffiny si mohli vyzdobiť a odniesť domov.

              Nadšenie bolo obrovské a radosť v očiach detí neprehliadnuteľná. 

          • Regionálna spolupráca
            • Regionálna spolupráca

            • V posledný marcový deň sa uskutočnilo zaujímavé stretnutie dvoch cirkevných škôl – našej Spojenej školy sv. Jána Bosca v Novej Dubnici a Základnej školy s materskou školou sv. Margity v Púchove.

              Toto stretnutie sa konalo aj v spolupráci prednostu Okresného úradu v Púchove, Mgr. Mariána Herdela, na pôde tamojšej cirkevnej školy. Žiaci 8. a 9. ročníka sa oboznámili s možnosťami štúdia na SOŠ IT - Technickom lýceu a pozreli si praktickú ukážku 3D tlače. Modelom pre tlač bolo logo školy sv. Margity, ktoré pre tento účel na hodine Počítačovej grafiky spracoval Adrián Ďuriška, študent 3.ATL.

              Celé stretnutia sa konalo vo veľmi príjemnej atmosfére, za čo patrí vďaka najmä pani riaditeľke CZŠ sv. Margity, PeadLic. Ing. Ľubici Mišíkovej, PhD..

              Pani riaditeľka venovala našej kaplnke Premenenia Pána viaceré knižné publikácie, pričom Evanjeliá na každý deň (Evanjeliové kvapky) môžu žiaci nájsť a využiť pre vlastné individuálne čítanie a modlitbu počas dňa priamo v priestoroch školskej kaplnky.

              Ďakujeme za ústretové prijatie a veríme, že spolupráca bude pokračovať.

          • Lyžiarsky kurz
            • Lyžiarsky kurz

            • Skupina ôsmakov zo základnej školy a prvákov zo strednej školy prežila krásny týždeň v našich veľhorách. V Tatrách robili začiatočníci svoje prvé oblúčiky a pokročilí lyžiari zdokonalovali techniku. Veľkým prínosom bola aj osobná aktívna účasť pána riaditeľa. Duchovné aktivity a svätú omšu zabezpečoval don Marek Michalenko, tiež vynikajúci lyžiar.

              Pobyt v Tatranskej Lomnici priniesol veľa pekných zážitkov pre všetkých zúčastnených.

          • Obdržali sme zelený certifikát
            • Obdržali sme zelený certifikát

            • Zelený certifikát a logo sme získali za odovzdaný elektroodpad a použité batérie. Tento dokument je potvrdením, že naša škola pristupuje zodpovedne k ochrane životného prostredia aj správnym triedením odpadov.

              Žiakov aj študentov vedieme k zodpovednému prístupu k životnému prostrediu.

          • Kurz ochrany života a zdravia
            • Kurz ochrany života a zdravia

            • Počas troch marcových dní (15. - 17. 3. 2022) študenti tretieho ročníka technického lýcea absolvovali Kurz ochrany života a zdravia. Počas pobytu na chate Baske sa oboznamovali s orientáciou v teréne (podľa mapy aj podľa hviezdnej oblohy), nacvičovali podávanie prvej pomoci a rôzne spôsoby transportu ranených. Čas medzi jednotlivými prednáškami bol spestrený ďalšími aktivitami – súťaž v streľbe zo vzduchovky, hod na cieľ a turistika.

              Bonusom boli chvíle strávené v krásnej prírode a nezabudnuteľné zážitky.

          • Hodina Zeme
            • Hodina Zeme

            • Podporujeme aktivitu, ktorá vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney a na jednu hodinu symbolicky zhasíname svetlá - 26.marca, 20:30-21:30. Pripájame sa k miliónom domácností, miest a firiem na celom svete, ktorým nie je ľahostaný stav našej klímy. Vedieme žiakov k spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty. 

              Tohtoročná Hodina Zeme je hodinou solidarity s ľuďmi a planétou.

              Viac info.

          • Svetový deň vody
            • Svetový deň vody

            • Zvykne sa hovoriť, že veci (ľudí, situácie) si začneme vážiť až v momente, keď o ne prídeme. Určite by sa takto dalo uvažovať aj o vode. Pre nás taká samozrejmosť, pre niekoho iného obrovská vzácnosť. 

              Hodnotu vody si v rámci tohto týždňa pripomínajú aj naši najmladší žiaci z materskej a základnej školy. Kreslia, píšu a tvoria rôzne projekty tak, aby si zapamätali jej nenahraditeľnosť. Svetový deň vody - 22. marec je skvelou príležitosťou predstaviť si vodu v jej rôznych podobách a poukázať na jej obrovský význam pre človeka i celú prírodu.

          • Kurz korčuľovania
            • Kurz korčuľovania

            • Konečne po dlhej dobe čakania sa aj naši tretiaci, štvrtáci a dokonca i škôlkari dočkali vytúženého kurzu korčuľovania. Všetci si to na ľade užili a posledný deň dostalo každé dieťa diplom a sladkú medailu.

          • Svetový deň Downovho syndrómu
            • Svetový deň Downovho syndrómu

            • Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo 21.marec za Svetový deň Downovho syndrómu s cieľom, aby sa v tento deň viac o tomto syndróme písalo, hovorilo a diskutovalo. Symbolom dňa sú obuté ponožky, ktoré zdanlivo spolu nesúvisia. Boli vybrané práve preto, aby si ľudia viac uvedomili, že aj inakosť patrí k životu. Že aj ľudia inak vyzerajúci môžu obohatiť naše životy.

              Štvrtáci sa touto témou zaoberali na dnešnej Informatiky. Po diskusii dizajnovali svoje vysnívané ponožky.