• Novinky

          • Mobilné planetárium v MŠ
            • Mobilné planetárium v MŠ

            • Návšteva lektorov spolu s mobilným planetáriom predstavila detičkám v materskej škole príbeh - Život stromov. Tento program bol zaradený z dôvodu lepšieho poznania a vnímania viacerými zmyslami, keďže počas tohto týždňa škôlkari spoznávajú listnaté a ihličnaté stromy.

          • Biela pastelka
            • Biela pastelka

            • Ďakujeme našim dobrovoľníkom, ale hlavne všetkým štedrým darcom - žiakom, študentom, kolegom a obyvateľom mesta Nová Dubnica za príspevok do verejnej zbierky Biela pastelka 2022.

              Spolu sme prispeli sumou 390,31 €.

          • Európska noc výskumníkov
            • Európska noc výskumníkov

            • Európsku noc výskumníkov sme v našej škole zorganizovali pre verejnosť aj pre našich žiakov ako nocovačku. Tému 16. ročníka „Dôverujme vede“ sme prepojili s témou odpadov a životného prostredia.

              V prvej časti privítalo takmer 50 účastníkov troch hostí. Autora knihy o šelmách v lesoch v okolí nášho mesta „Život svorky a iné neobyčajné príhody“, pána Miroslava Mišáka (www.divozem.sk) sme sa pýtali, ako je to s upratovaním lesa vlkmi a rysmi, ale aj o vyvážaní potravinového odpadu do lesa poľovníkmi na prikrmovanie zveri pri postriežkach. Členka OZ eDeN v meste, pani Ľubica Špániková (mimochodom naša niekdajšia študentka) nám vyvrátila mýty o kompostovaní a poučila, aký odpad patrí do kompostu a ako sa správne o kompost starať. Na záver prvej časti sme sa s realizátormi projektu vodozádržných opatrení v našej škole pani Jarmilou Gabrižovou a pánom Ľubošom Valtom dozvedeli, ako sa dá hospodáriť s dažďovou vodou, ktorá by ináč bez využitia odtekala do odpadu.

              V druhej časti nás čakali workshopy. Ďakujeme za spoluprácu súkromnej ZŠ a zároveň členke AMAVET klubu 966 pani Janke Šošovičkovej, že nás naučila, ako spracovať odpad z kávy a pani Laure Rekemovej z našej školy za fyzikálne pokusy. Nezisková organizácia ED-IT n.f. pri našej škole nám predstavila odborníka v oblasti IT pána Juraja Červeňana, ktorý študentom nášho technického lýcea vysvetlil, v čom spočíva SMART HOME, ako okrem iného šetrí energie a prispieva k znižovaniu emisií. Chlapci a dievčatá si následne vytvorili vlastné projektíky naprogramovaním mocro:bitov. Ďalšou zaujímavou aktivitou bola prezentácia pána Rastislava Hollého, vedúceho nášho astronomického krúžku s podporou materiálu Vedecký kuriér Kozmický strážca z www.nocvyskumnikov.sk, o kozmickom odpade.

              Nocujúci účastníci si potom do polnoci pozreli kasový trhák Don´t look up!, kde sme na príbehu katastrofickej zrážky Zeme s kométou mohli uvažovať o tom, ako to môže dopadnúť, ak vede nebudeme dôverovať.

              Domov sme sa rozišli až v sobotu ráno po nocovačke v škole. Už teraz sa tešíme na budúcoročnú noc výskumníkov 29.9.2023 :)

          • Európsky deň jazykov
            • Európsky deň jazykov

            • Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001.

              V našej škole sa zapojili do tejto aktivity žiaci a študenti od 6. ročníka základnej školy. Cieľom je podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia.

              Jednotlivé triedy sa zmenili na obyvateľov rôznych krajín. Pripravili si prezentácie, nachystali jedlo, pamiatky, niekto dokonca zahral, či zatancoval. Porota zložená z pedagógov a zástupcov študentov rozhodla o nasledovnom poradí zúčastnených tried. 

              1. miesto: 9.AZŠ (Francúzsko)

              2. miesto: 6.AZŠ (Veľká Británia) + 6.BZŠ (Mexiko)

              3. miesto: 7.AZŠ (Francúzsko) + 8.AZŠ (USA)

              SOŠ a gymnázium

              1. miesto: kvinta (Atlantída)

              2. miesto: 1.ATL (Brazília)

              3. miesto: 3.AG (Slovensko)

              Viac info o aktivite.