• Novinky

            • Rozlúčka s deviatakmi

            • 27.6. sa deviataci rozlúčili so svojimi mladšími spolužiakmi - symbolicky predali kľúč svojim nasledovníkom ôsmakom.

              28.6. strávili príjemný deň na školskom výlete v Pruskom, ktorého hlavnou náplňou bolo spoločne sa zabaviť a oddýchnuť si.

               

            • Vycer zuby na celý svet

            •  

              Naši najmladší žiaci mali v pondelok ráno v školskej taške netradičnú pomôcku - zubnú kefku. Lektorky vzdelávacieho projektu Dentalalarm predviedli žiakom správny postup pri čistení zubov. Pútavá prezentácia spolu s praktickou ukážkou deti veľmi zaujala. Dostali aj nalepovacie kalendáre, do ktorých si budú môcť značiť umývanie zúbkov počas prázdnin. Táto forma učenia deti veľmi zaujala.

               

            • Boli sme na súde

            • V piatok  24.6 2011 sa vybrala skupinka 20 žiačok 8. a 9. ročníka pod vedením pani učiteliek na verejné pojednávanie súdneho procesu na Okresnom súde v Trenčíne. Nielenže videli dva súdne procesy, ale nikdy nezabudnú ani na zaujímavú besedu  a  poučenia od pána sudcu. A je možné aj to, že niektoré z dievčat o pár rokov zasadne v talári na miesto sudkyne, obhajkyne alebo žalobkyne a možno k tomu prispeje práve i táto návšteva.

            • Prezentácia práce psovoda

            • V stredu dopoludnia prišli medzi žiakov príslušníci ZVJS (Zbor väzenskej a justičnej stráže) a predviedli im svojich služobných psov. Porozprávali o ich dennom režime a výcviku. Predviedli ako vyhľadávajú drogu, ako zvládajú povely a ako zadržiavajú nepriateľa. V očiach detí bolo vidieť radosť, prekvapenie a chvíľami aj veľký rešpet k ich práci. Bol to zaujímavý zážitok.

            • Beseda s hokejistom Tomášom Kopeckým

            • Naši žiaci dnes mali možnosť porozprávať sa s úspešným hokejistom. Do telocvične prišiel na besedu dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára. Deti ocenili jeho bezprostrednosť a ochotu odpovedať na zvedavé otázky a potešili ich aj podpisové kartičky, ktoré rozdal. Záver tejto milej akcie patril fotografovaniu kolektívov i jednotlivcov. Veríme, že i táto akcia podnieti v deťoch záujem o šport počas prázdnin.

            • "Živý spisovateľ"

            •         13.6.2011 prijal naše pozvanie známy súčasný spisovateľ Rudolf Dobiáš. Žiaci 5.A, 5.B a 4.B sa tešili, že uvidia "živého" spisovateľa. Okrem toho, že je náš krajan /rodák z Dobrej/, žiaci poznajú jeho tvorbu. Viaceré básne a prózy rozoberajú na hodinách literárnej výchovy. Spisovateľ im porozprával o začiatkoch jeho literárnej činnosti, spomenul aj svoje školské časy i spisovateľské ciele, ktoré chce ešte dosiahnuť. Na záver mu položili žiaci pár otázok, na ktoré pútavo odpovedal.

              V ten istý deň pán Dobiáš navštívil aj 8-ročné gymnázium, presnejšie triedu VII.A G8. Využili sme to, že sa v posledných rokoch venoval spracovávaniu osudov ľudí, ktorí boli nespravodlivo prenasledovaní, súdení, väznení či popravení v období komunistického režimu. Triedni nepriatelia -  to nie je len názov troch zväzkov, v ktorých zhrnul ich osudy, ale tak môžeme aj označiť hlavnú tému autorovej prednášky. Jeho rozprávanie nám rozšírilo poznatky a pomohlo dotvoriť predstavu o období stalinizmu, načrtnutú na hodinách dejepisu.

            • Vzácny hosť z Francúzska

            • 7. júna 2011 sme privítali na našej škole vzácneho hosťa z Francúzska –profesorku biológie a ekológie z lýcea v Metz  pani Suzanne Barbe. Na hodine francúzskeho jazyka v III.AG4 ju privítala vyučujúca francúzskeho jazyka PhDr. Eva Rejdovjanová, s ktorou v minulosti pani Barbe intenzívne spolupracovala na realizácii viac ako päťdesiatich francúzsko-slovenských študentských výmen.

              Pani Suzanne sa predstavila ako veľký znalec Slovenska, ale aj ako sympatický pedagóg so zmyslom pre humor. So študentmi prebrali otázky spoločenského života vo Francúzsku, predstavila im niekoľko francúzskych novín a časopisov, ktoré priniesla na ukážku, porozprávala im zážitky zo svojich početných ciest. Najväčšej pozornosti sa tešila téma tabuizovaných slov v slovenčine a francúzštine. Hodina s pani Suzanne prebehla veľmi rýchlo, bola príjemným oživením vyučovania a istotne aj impulzom na intenzívnejšie štúdium jedného z najvýznamnejších európskych jazykov.

            • Tvorivá matematika

            • Dnes,to je 7.6 2011 sa žiaci 5.A,5.B,7.A pustili do opakovania matematiky s farebnými kriedami priamo na chodník. Ich umelecké stvárnenie bolo perfektné, plné tvorivosti a nadšenia. Zajtra sa pozrieme, či po dnešnej prietrži mračien z diela niečo zostalo. Jedno je však isté. Ak aj dážď zmyje vedomosti z chodníka, z hlavy nám ich nezmyje. Prípadné škody možno ešte poopravia, prípadne ešte vylepšia či doplnia toto spoločné dielo žiaci 8.A a 6.A.   http://ssnd.edupage.org/photos/?photo=teachers/38757

            • Projekt

            •     Naši žiaci sa v utorok 31.5.201  zapojili do štvrtého ročníka projektu „Čítajme si“. Na celom Slovensku v čase od 9:00 do 15:00 hod. čítalo postupne 30 480 detí vo veku od 6 do 15 rokov. Spoločne sa nám podarilo prekonať minuloročný rekord.

            • Zážitkové učenie chémie

            • 27.5.2011 žiaci kvarty A v rámci témy Chémia bežného života - plasty a ich recyklácia strávili vyučovaciu hodinu chémie na zbernom dvore nášho mesta. Mgr. Katarína Bašná, vedúca oddelenia životného prostredia  Mestského úradu v Novej Dubnici nás informovala o chode zberného dvora, ako správne separovať odpad a čo sa s ním ďalej deje. Ďakujeme. Foto

               

            • Výlet Topolčianky, Mlyňany,Nitra

            • Dňa 20.5.2011 sa žiaci našej ZŠ zúčastnili pod vedením pani učiteliek Petlákovej a Kučerovej výletu. V Topolčiankach si prezreli kaštieľ i žrebčinec, v Tesárskych Mlyňanoch zase nádherné arboretum a v Nitre si okrem prehliadky centra mohli i nakúpiť v novom obchodnom centre Mlyny.Počasie i celý výlet boli super.

              Fotky z tejto akcie najdete na stránke:

              http://ssnd.edupage.org/photos/?photo=teachers/38757

            • Vyhodnotenie Klokana

            • K úspešným riešiteľom Klokana patria žiaci, ktorí sa zaradia k prvým 20% najúspešnejších riešiteľov vo svojej vekovej kategórii (ročníku) na Slovensku. V tomto školskom roku sa k nim zaradili z našej základnej školy : Zuzana Kopecká 2.A, Adam Petlák 3.B a Lukáš Adamík 7.A. Žiaci boli odmenení diplomami. Gratulujeme.

            • Stromy poznania

            • Stromy sú krásne. Stromy sú užitočné. Stromy sú nenahraditeľné. Poznávajme ich a cháňme ich! 17.5.2011 žiaci 7.A vysadili v areáli našej školy tri druhy drevín - brest horský, pagaštan konský a douglasku tisolistú. Akcia bola zorganizovaná v rámci projektu "Stomy poznania" pod záštitou LESY SR, štátneho podniku Banská Bystrica v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Rok 2011 - medzinárodný rok lesov.

            • Týždeň keramiky

            •  

              V tomto týždni sa žiaci našej školy menia na majstrov keramikárov. Pani Soňa Zelisková z Dubnice nad Váhom vedie tvorivú dielňu, počas ktorej približuje deťom proces výroby keramických dekorácii. Každý žiak má možnosť vyskúšať si svoju šikovnosť a zhotoviť si vlastný výrobok. 

            • Návšteva divadla

            • Ešte sa nájdu študenti, ktorí sa dajú nahovoriť na návštevu divadelného predstavenia. Tentokrát to boli najmä študenti tried VI.A G8, VI.B G8 a II.A G4. Práve tí dnes určite neoľutovali cestu do Nitry, kde si v Divadle Andreja Bagara pozreli muzikál Adam Šangala. Predstavenie, ktoré voľne spracováva románovú  predlohu slovenského prozaika L.N. Jégého, zaujalo tanečnými, hereckými i speváckymi výkonmi. Presvedčilo nás, že aj na slovenskú literárnu klasiku, podanú v originálnom muzikálovom šate, sa oplatí vidieť.  Dúfajme, že im predstavenie dodalo aj chuť konfrontovať si svoj divácky zážitok s čitateľským a siahnu aj po románovej predlohe.

            • Exkurzia Uhrovský hrad

            • 9.5.2011 si žiaci 6.A, 7.A a 9.A triedy obuli túlavé topánky  a pod vedením pani učiteľky Rekemovej a Chlebanovej sa vybrali na exkurziu do Uhrovca. Hneď zrána sa zastavili v Uhroveckom múzeu, kde sa dozvedeli množstvo informácií o okolitom kraji a zvykoch a významných rodákoch Ľ. Štúrovi a A. Dubčekovi. Ako ďalšiu zastávku si zvolili Uhrovecké podhradie, odkiaľ peši prešli na zrúcaninu hradu Uhrovec. Po namáhavej túre smerom na hrad a peknej prechádzke lesom smerom z hradu si oddýchli v Bánovciach nad Bebravou, kde stihli dopozerať na veľkoplošnej obrazovke, umiestnenej na námestí, práve prebiehajúci hokejový zápas. Návrat domov bol spojený s myšlienkami na pekne a zmysluplne strávený deň, v ktorom bolo spojené príjemné s užitočným.     

              foto